sigla_qilingongsigla_qilingongclubul_sportiv_qigong_galati

 

qilingong_ideogramaqilingong

BĂTAIA RUPTĂ... DIN QILINGONG

 

Vă place durerea fizică? Probabil doar masochiştii vor ridica mâna în semn de răspuns pozitiv la această întrebare. Noi, ceilalţi, nu avem o părere prea bună despre ea. Ne provoacă disconfort deopotrivă fizic cât şi psihic. Uneori fugim chiar şi de o "simplă" înţepătură cu acul unei seringi. Încă de mici aflăm pe propria piele că orice lovitură la mână, la picior, la cap sau în orice altă regiune a corpului provoacă durere. Ajunşi la maturitate ştim deja care zone sunt mai sensibile chiar şi la lovituri uşoare: ceafa, rinichii, zona inghinala, etc.

Astfel, nu putem fi decât reticenţi când cineva ne îndeamnă să ne lovim corpul cu palmele sau cu pumnii cu intenţia de ne îmbunătăţi starea de sănătate. Cum ar putea nişte lovituri care provoacă durere să ne facă să ne simţim... mai bine? Una dintre metodele folosite în şcoala QilinGong este tocmai tehnica baterilor, corpul fiind lovit cu palmele sau cu pumnii uşor închişi şi relaxaţi.

Faptul că teama de durere este activă în mintea noastră poate fi uşor observat la practicanţii începători care îşi lovesc cu mare grijă corpul, mai degrabă mângâindu-se decât lovind relativ tare, la limita suportabilului, aşa cum sunt îndemnaţi. Unii poate mai au încă vie în minte amintirea ultimei lovituri primite din partea unei persoane care a aplicat acea lovitură cu rea intenţie. Rea intenţie, acestea sunt cuvintele cheie!

Ajungem astfel la diferenţa principală între acea lovitură şi cele pe care şi le aplică singur practicantul de qigong. Diferenţa constă în primul rând în activitatea mentală avută în momentul loviturii dar şi în felul de a lovi. Persoana care a lovit şi-a însoţit gestul şi cu gândul că acea lovitură trebuie să provoace un rău. Practicantul de qigong este îndemnat să acţioneze exact invers: lovitura trebuie să fie însoţită de gândul că ea provoacă desfacerea unor blocaje energetice care de multe ori se resimt sub forma durerii în zona lovită şi că lovitura trebuie să fie aplicată astfel încât să ajungă în profunzimea zonei bătute. Bătute, NU lovite.

În timp, forţa loviturilor poate creşte iar această tehnica se poate transforma într-o veritabilă metodă de întărire a corpului fizic dar şi de prevenire a formării diverselor blocaje. De exemplu, există practicanţi de qigong care se lovesc cu bâta fără să resimtă durere sau practicanţi de qigong ce se pot lovi cu capul de vasul de toaletă, acesta din urmă cedând "presiunii", fiind necesară înlocuirea lui. Aşadar activitatea mentală este foarte importantă chiar şi atunci când e vorba de durere.

Dacă reuşim să nu mai considerăm durerea ca pe ceva rău vom face probabil primul pas în schimbarea activităţii noastre mentale "obişnuite", activitate creată pe baza unor experienţe neplăcute din trecut şi care ne poate afecta pe termen lung dacă nu o schimbăm. Să ne amintim de fiecare dată când folosim tehnica baterilor că "ce-şi face omul cu mâna lui (dar mai ales cu mintea sa) e... bun făcut". Aşadar vă dorim bătăi... sănătoase. Şi la propriu şi la figurat.

Clubul Sportiv Qigong Galaţi © 2007