sigla_qilingongsigla_qilingongclubul_sportiv_qigong_galati

 

qilingong_ideogramaqilingong

BENEFICIILE QIGONG-ULUI PRACTICAT CU... CAP

 

Este o adevărată provocare pentru mintea occidentalului să înţeleagă funcţia Qi-ului în contextul funcţiilor corporale aşa cum sunt ele definite de ştiinţă. Conform Medicinii Tradiţionale Chineze şi a teoriei qigong, qi are o infinitate de funcţii în corp.

Fundamentul teoriei qigong-ului şi a MTC arată că intenţia (Yi) conduce mişcarea qi-ului care la rândul său conduce sângele în corp. Creşterea sau descreşterea activităţii electrice în anumite zone ale corpului determină echilibrul dintre fluxul sanguin şi fluidele corpului, acumularea şi dispersarea substanţelor din corp.  Prin practicarea qigong-ului se doreşte antrenarea îndemânării de a direcţiona funcţia şi mişcarea qi-ului. Mişcarea corectă a qi-ului este o forţă care cuprinde tendinţa naturală a corpului către homeostază. Practica perseverentă întăreşte tendinţa corpului de folosire optimă a tuturor funcţiilor şi potenţialului său. Ceea ce numim "capacităţi speciale" apărute în urma practicării qigong-ului nu sunt decât produsul capacităţilor noastre native în stare rafinată.

Pentru întreţinerea sănătăţii, practicanţii de qigong nu trebuie să fie experţi. Aproape oricine poate învăţa să practice qigong pentru a-şi menţine şi îmbunătăţi sănătatea.  Scopul exerciţilor este acela de a întări qi-ul din corp şi de a îndepărta blocajele care împiedică curgerea qi-ului, blocaje apărute ca urmare a rănilor, emoţiilor negative, dietei, bolilor sau altor factori. Deasemenea împiedicarea curgerii qi-ului duce la apariţia bolii.

Dintre toate practicile medicale energetice, qigong-ul are cea mai dezvoltată bază teoretică şi a reprezentat obiectul multor studii. În China, cunoştinţele despre beneficiile terapeutie ale qigong-ului au fost dezvoltate de-a lungul mileniilor. Qigong-ul medical se practică acum în clinici şi în unele spitale care îmbină MTC cu medicina convenţională occidentală.

La începutul anilor `80 oamenii de ştiinţă chinezi au început cercetarea pretinselor efecte obţinute în urma practicii qigong. Din sutele de studii care au fost realizate doar câteva au reuşit să fie publicate, din cauza lipsei publicaţiilor de profil din China. Totuşi, aproximativ 1 400 de rapoarte au fost publicate în rezumat în lucrările unor diferite conferinţe.  Variantele în limba engleză ale acestor rapoarte precum şi cele apărute în publicaţiile ştiinţifice se regăsesc în aşa numita Qigong DatabaseT care cuprinde în prezent peste 2 000 de studii în domeniul qigong şi care poate fi consultată la Institutul de Qigong.

Wang şi Xu, doi medici de origine chineză cu pregătire în domeniul medicinii vestice au explorat multiplele beneficii ale practicării exerciţiilor de qigong. Unul din primele beneficii este reprezentat de reducerea stresului. Să nu uităm că în practica qigong se foloseşte mintea pentru a dirija qi-ul. Chiar dacă qi-ul nu poate fi pus în evidenţă cu aparatura modernă, diferitele tipuri de măsurători demonstrează efectele acestuia asupra corpului. De exemplu, măsurători simultane ale interacţiunii dintre un maestru de qigong şi o persoană care recepţionează qi-ul emis de acesta au inclus respiraţia, electroencefalograma (EEG), vibraţiile, tensiunea sanguină, conductivitatea pielii şi numărul de bătăi pe minut ale inimii. Diferitele măsurători fiziologice au căutat să pună în evidenţă efectele qigong-ului asupra creierului şi a emoţiilor. S-au folosit encefalografia de înaltă rezoluţie, tomografia computerizată, măsurarea electrofiziologiei celulelor şi kinesiologia aplicată. S-au folosit metode de neuro-imagistică pentru a studia funcţiile regionale ale creierului, emoţiile şi dereglările emoţionale. Au fost puse în evidenţă anumite diferenţe în ceea ce priveşte efectele asupra creierului în timpul meditaţiei qigong.  Efectele qi-ului emis au fost extinse şi la culturile de celule, la procesul de creştere a plantelor, la germinaţia seminţelor şi la reducerea mărimii tumorilor la animale.

Cercetătorii Richard Davidson şi Paul Eckman au încercat să ilustreze rolul intenţiei asupra creierului şi a corpului. Studii realizate la universitatea California şi la universitatea Wisconsin folosind rezonanţa magnetică funcţională, EEG de înaltă rezoluţie şi instrumente de monitorizare de ultimă generaţie au arătat că activitatea electrică şi fluxul sanguin din creier pot fi direcţionate cu ajutorul intenţiei conştiente. Prin practica sistematică şi repetată aşa numiţii lama (preoţi tibetani) pot să îndepărteze activitatea electrică din zonele creierului asociate cu biochimia stresului, a tensiunilor şi a emoţiilor negative şi să îşi crească activitatea în zonele asociate cu biochimia emoţiilor sănătoase şi a stărilor fizice. Mai mult decât atât, cercetătorii au observat că starea de intenţie conştientă legată de compasiune induce o stare de relaxare şi bună dispoziţie care o depăşeşte chiar şi pe cea obţinută în timpul odihnei. Rezultatele preliminare au arătat că părţile creierului despre care se credea că au o funcţie stabilă pot de fapt să fie foarte maleabile, capabile să se schimbe, să fie modelate şi să se dezvolte prin practica perseverentă a intenţiei conştiente.

Costul întreţinerii sănătăţii este un subiect de interes vital pentru vremurile noastre. De exemplu, în tratamentul astmului, practicarea qigong-ului a condus la scăderea semnificativă a costurilor prin reducerea zilelor în care pacientul nu putea lucra, zilelor de spitalizare, consulturilor de urgenţă, a infecţiilor tractului respirator, a numărului de medicamente prescrise şi implicit a costului acestor medicamente.

Această adevărată artă a vieţii, qigong-ul, poate deschide o poartă către noi abordări ale întreţinerii sănătăţii, ale medicinii, ale psihologiei şi ale spiritualităţii. Qigong-ul este o practică fizică, mentală şi spirituală care sprijină constant tendinţa naturală a corpului către homeostază. Dacă acestă tendinţă este sprijinită cu regularitate, întreaga fiinţă omenească se poate bucura de un extraordinar avantaj  evolutiv. Capacităţile interioare au ocazia să se dezvolte, simţurile să se ascută, funcţiile organelor să devină mai puternice, sistemul nervos simpatic să se relaxeze, sistemul nervos parasimpatic să devină mai eficient, mintea să se relaxeze, să devină mai clară şi să distribuie liber mesajele într-o multitudine de noi şi diverse direcţii.

Din punct de vedere ştiinţific, practicarea qigong-ului furnizează noi căi spre înţelegerea unor aspecte subtile ale vieţii şi tendinţa omului de a se strădui să fie în echilibru cu mediul. Pentru doctori, qigong-ul schimbă centrul de interes de la lupta cu boala la cultivarea sănătăţii. Practicanţilor, qigong-ul le oferă posibilitatea de a experimenta extraordinarul echilibrul ce se poate obţine in interior şi cultivarea potenţialului fizic, mental şi spiritual individual. Dacă doriţi să trăiţi o astfel de experienţă plăcută vă aşteptăm în sălile de practică ale Federaţiei Naţionale de Qigong din România.

Clubul Sportiv Qigong Galaţi © 2007