sigla_qilingongsigla_qilingongclubul_sportiv_qigong_galati

 

qilingong_ideogramaqilingong

ENERGIA HRANEI (3)

 

Umezeala în exces se tratează prin întărirea Splinei dar şi prin tonificarea Rinichilor, Plămânului şi a yang-ului corpului. Umezeala excesivă e deseori rezultatul supraalimentării dar poate apărea şi ca urmare a încărcării sistemului digestiv cu mâncăruri prost combinate. E indicat să evităm prea multe alimente crude, reci sau dulci şi consumul exagerat de lichide.

Unele alimente predispun la acumulare de umezeală excesivă. Printre acestea se numără lactatele (produsele din lapte de oaie sau capră produc mai puţină umezeală), carnea de porc, alunele prăjite, sucurile concentrate mai ales cele de roşii sau portocale, pâinea albă, drojdia de bere, berea, bananele, zahărul şi îndulcitorii şi grăsimile saturate. Alte alimente au exact efectul invers, de înlăturare a umezelii excesive. Multe dintre ele au gust amar sau sunt diuretice: orzul, ţelina, algele de mare, orezul şi usturoiul.

Prezenţa în exces a flegmei cere scăderea consumului de alimente care formează flegmă şi folosirea alimenteleor care o îndepărtează, cum ar fi usturoiul, ridichile sau orzul. În cazul retenţiei de lichid în corp se folosesc alimente diuretice precum ţelina sau algele de mare.

Pentru îndepărtarea umezelii excesive devenită cronică e necesar mai mult timp şi combinarea folosirii alimentelor care îndepărtează umezeala cu evitarea celor care duc la formarea umezelii. Când corpul e slăbit, ca în cazul sindromului oboselii cronice, de exemplu, tonifierea se poate dovedi mai importantă decât reducerea umezelii excesive deoarece până când umezeala nu poate fi transformată de Splină şi de yang-ul corpului, ea va continua să se acumuleze cu uşurinţă. Orzul şi varza se folosesc pentru reducerea căldurii şi umezelii din Ficat, ceaiul din rădăcină de păpădie ajută în mod deosebit la transformarea umezelii din Încălzitorul Inferior iar ceaiul de iasomie ajută o Splină rece şi umedă.

Iată în continuare un tabel cu descrierea calităţilor câtorva fructe şi legume:

Fructul/Leguma

Tempe-

ratura

Gust

Meridian

Tonifică

Reglează

Afine

Răcoros

Acru

P, S, St

 

U, C, T

Alge de mare

Rece

Sărat

R, St

Yin

C, F, T, A

Ananas

Neutru

Acru, dulce

 

Yin

C

Anghinare

Răcoros

Amar, sărat, dulce

VB, F

Yin, sânge

CQ, T, A

Avocado

Răcoros

Dulce

IG, F, P, SP

Yin, sânge

 

Banană

Rece

Dulce

F, P

Yin

C, T

Broccoli

Răcoros

Amar, picant

 

 

 

Caisă

Neutru

Acru, dulce

P

Yin, sânge

 

Capere

Cald

Amar, picant

 

 

CS, R, U

Cartof dulce

Cald

Dulce

R, S

Yin, qi

R

Cartofi

Neutru

Dulce

R, S, St

Yin, qi

C

Castravete

Răcoros

Dulce

IG, S, St

 

C, T

Căpşuni

Rece

Acru, dulce

R, F, P, S

 

 

Ceapă

Cald

Picant

P

 

CS, R, U, T

Cicoare

Răcoros

Amar

VB, F

 

A

Cireşe

Cald

Dulce

I, S, St

Qi

CS, R

Ciuperci

Răcoros

Dulce

IG, F, IS,St

 

F, CQ, T

Coacăze negre

Rece

Acru, dulce

F, R

 

 

Conopidă

Răcoros

 

IG, S, St

 

 

Coriandru

Cald

Picant

P, S

 

CS

Curmale

Cald

Dulce

F, P, S

Qi, sânge

 

Dovleac

Neutru

Dulce

P, S

 

U

Dovlecei

Răcoros

Dulce

 

 

 

Dude

Rece

Dulce

R, F, P

Yin, sânge

 

Fasole

Neutru

Dulce

R, S

Yin

 

Frunze de muştar

Cald

Picant

P, St

 

CS, R, F

Grepfrut

Rece

Acru, dulce

 

 

C, F, CQ

Gulii

Neutru

Amar, picant, dulce

 

 

CS, R, U

Gutui

Cald

Acru

F, S

 

 

Hagină

Cald

Amar, picant

I, IG, P

 

CS, R, U

Lămâi

Rece

Acru

VB, R, IG, F, S

Yin

CS, C, CQ, T

Mandarine

Rece

Acru, dulce

P, St

Yin

CS

Mango

Rece

Acru, dulce

St

Yin

C

Măr

Rece

Acru, dulce

I, P, St

Yin

C

Măsline

Neutru

Acru, dulce

P, St

 

T

Mere acre

Neutru

Acru, dulce

I, F, P

 

 

Morcov

Neutru

Dulce

F, P, S

 

CQ

Mure

Cald

Acru, dulce

F, R

 

 

Napi

Neutru

Amar, picant, dulce

St

 

CS, R, U, C, T

Nucă de cocos

Neutru

Dulce

 

Qi

 

Papaya

Neutru

Amar, dulce

P, St

 

U

Patlagină

Rece

Dulce

IG, IS

Yin

C, F

Păpădie

Rece

Amar, sărat, dulce

VB, F, S

Sânge

C, A

Păstârnac

Cald

Picant, dulce

F, P

 

 

Pepene galben

Rece

Dulce

 

 

C

Pepene verde

Rece

Dulce

VU, I, St

Yin

C, A

Pere

Răcoros

Acru, dulce

P, St

Yin

C, F

Piersici

Cald

Acru, dulce

IG, IS, St

 

CS, R, CQ

Piper

Cald

Picant

St

 

CS

Portocale

Răcoros

Acru, dulce

F

 

 

Praz

Cald

Picant, dulce

F

 

CS, R

Prune

Neutru

Acru, dulce

F

 

C

Ridiche

Răcoros

Picant, dulce

P, St

 

U, F, CQ, T

Rodii

Neutru

Acru, dulce

VU

Yin

 

Roşii

Rece

Acru, dulce

F, St

Yin

 

Rubarbă

Rece

Amar

IG

 

CS, C, T

Salată verde

Răcoros

Amar, dulce

IG, St

 

C, A

Sfeclă

Neutru

Dulce

I, F

Sânge

 

Smochină

Neutru

Dulce

F, P, S

Qi, sânge

C, T

Spanac

Răcoros

Dulce

IG, St

Sânge

 

Sparanghel

Rece

Amar, dulce

R, P

Yin

U, C

Struguri

Neutru

Acru, dulce

R, F, P, S

Qi, sânge

A

Ţelină

Răcoros

Amar, dulce

F, St

 

U, C, A

Varză

Neutru

Picant, dulce

IG, St

 

 

Vinete

Rece

Dulce

IG, F, S, St,

 

CS, C

Zmeură

Neutru

Acru, dulce

F, R

Yang

 

 

LISTA PRESCURTĂRILOR

MERIDIANE

ACŢIUNI

P

Plămân

CQ

Promovează circulaţia qi-ului

IG

Intestin gros

CS

Promovează circulaţia sângelui

St

Stomac

C

Contracarează căldura

S

Splină-pancreas

R

Contracarează răceala

I

Inimă

U

Contracarează umezeala

IS

Intestin subţire

A

Elimină apa

VU

Vezică urinară

F

Dizolvă flegma

R

Rinichi

T

Îndepărtează toxinele

VS

Vase-sex

 

VB

Vezică biliară

U

Uter

 

Clubul Sportiv Qigong Galaţi © 2007