sigla_qilingongsigla_qilingongclubul_sportiv_qigong_galati

 

qilingong_ideogramaqilingong

FENG SHUI SAU ARMONIA LA DOMICILIU

 

"Dacă în casă este armonie, starea naţiunii este bună.
Dacă starea naţiunii este bună, este pace în lume."
(Vechi proverb chinez)

Feng Shui înseamnă "vânt şi apă". Vechii chinezi aveau credinţa că dacă îţi aşezi casa pe locul potrivit, vei trăi o viaţă plină de mulţumire, fericire şi bunăstare. Termenul "feng shui" este apărut relativ recent. Caracterele chinezeşti pentru feng shui erau Ham şi Yu. Ham înseamnă primirea energiei din ceruri în timp ce Yu face legătura între pământ şi celelalte corpuri cereşti.

feng_shui_qilingongglNu se ştie cu exactitate când a început practica feng shui. Cu toate acestea în China există olegendă despre începuturile acesteia. Se spune că Wu, primul din cei trei împăraţi legendari ai Chinei din perioada preistorică, participând la lucrările de irigaţii de pe malul Râului Galben, a văzut într-o bună zi o broască ţestoasă uriaşă ieşind din apele mării. Întâmplarea a fost considerată de bun augur deoarece îm acele vremuri se credea că zeii locuiau în carapacele broaştelor ţestoase.Întrucât semnele de pe carapacea acesteia formau un pătrat magic perfect, Wu şi-a adunat toţi învăţaţii care au studiat acest fenomen ciudat ani întregi. În cele din urmă, acest pătrat a ajuns să fie considerat baza feng shui-ului, I Ching-ului, astrologiei şi a numerologiei chineze.

În primele două secole şi jumătate ale existenţei sale, feng shui a reprezentat o accepţiune largă a evaluării peisajului, din punct de vedere geografic, cunoscută sub denumirea de Şcoala Formelor. Aceasta studiază forma, conturul, relaţiile spaţiale şi condiţiile de mediu ca de pildă prezenţa unui sol bun sau a plantelor şi animalelor.. În urmă cu 2 300 de ani a căpătat mai multă individualitate odată cu descoperirea busolei; în acel moment a luat naştere Şcoala Busolei care evaluează principiile feng shui prin orientare direcţionată. Datorită magnetismului terestru, energiile punctelor cardinale N, S, E şi V şi a poziţiilor intermediare NE, NV, SV şi SE, diferă între ele. Pasul acesta major a dat posibilitatea practicanţilor de feng shui să aleagă locurile potrivite pentru amplasarea caselor pe baza datei de naştere a proprietarului. În prezent există multe variante de feng shui dar ele pot fi catalogate ca făcând parte fie din Şcoala Formelor fie din Şcoala Busolei.

dragon_verde_qilingongglÎn antichitate chinezii credeau că un dragon verde sau un tigru alb trăiesc sub fiecare deal sau munte. Locurile unde cele două animale vieţuiau împreună reprezentau, în mod simbolic, amplasări perfecte pentru locuinţe. De asemenea chinezii credeau că dragonul crea qi (energie) cu răsuflarea sa. Aşa cum energia trebuie să curgă liber prin corpul nostru pentru ca să fim sănătoşi la fel trebuie ca qi-ul să se mişte liber şi în casa noastră pentru ca armonia să se facă simţită. Tocmai de aceea poate unul dintre principiile călăuzitoare în feng shui este evitarea dezordinii. Dezordinea poate reprezenta aproape orice lucru de care nu mai ai nevoie. Este indicat să scapi de ceea ce este vechi şi demodat pentru a face loc noului. Dezordinea blochează şi constrânge Qi-ul benefic acesta nemaiputând să se răspândească cu uşurinţă în toată casa. Adesea dezordinea este creată de nesiguranţa oamenilor sau de temerile lor de a lăsa lucrurile să curgă firesc.

Fiind de sorginte chineză, feng shui foloseşte indiscutabil noţiunile de yin/yang şi teoria celor cinci elemente. Casa, la rândul ei, este împărţită în zone yin şi yang. Faţa casei care serveşte la întâmpinarea persoanelor este o suprafaţă "deschisă", deci yang.

tigru_alb_qilingongglCu cât înaintezi în interiorul casei, cu atât camerele devin mai intime existând astfel mai mult Yin. De aceea ne simţim mai bine dacă dormitoarele sunt situate foarte departe de uşa de la intrare. Mobila reprezintă atât yin (linie curbă) cât şi yang (linie dreaptă). O combinaţie de linii curbe şi drepte ajută la crearea echilibrului.. Cele cinci elemente sunt reprezentate în diferite forme. Focul este triunghiular, pământul este pătrat, metalul este rotund, apa este orizontală iar lemnul este dreptunghiular şi vertical. Arhitecţii utilizează aceste forme atunci când vor să proiecteze o clădire pentru un scop anume. De exemplu, o clădire proiectată pentru scopuri financiare va avea adesea o formă reprezentând metalul. Încercaţi să aveţi cele cinci elemente reprezentate în casa dumneavoastră. Împreună ele simbolizează întregul ajutând la crearea confortului şi armoniei. Astfel, plantele vii, florile proaspete şi obiectele verzi reprezintă elementul lemn. Sfeşnicele, suporturile de mirodenii şi obiectele roşii - focul. Pământul este reprezentat de obiectele galbene şi orice alt obiect din teracotă, lut sau ceramică. Şuieratul vântului (clopoţei de vânt) şi tot ceea ce este confecţionat din metal reprezintă elementul metal. Apa poate fi simbolizată de un acvariu cu peşti, o fîntână decorativă sau orice altceva care este negru, albastru sau care conţine apă.

Dar ce trebuie să facem mai în detaliu pentru a aduce armonia în casa noastră cu ajutorul acestei străvechi practici? Una dintre cele mai uşoare metode de evaluare a echilibrului energetic din casă se numeşte Aspiraţiile Ba Gua (se citeşte pa kua). Ba Gua este un simbol de formă octogonală binecunoscut chinezilor. Fiecare latură reprezintă un punct cardinal şi o zonă importantă a vieţii.

                                             bagua_qilingonggl            

El poate fi aşezat peste planul casei sau peste planul unei singure camere; poate fi utilizat chiar şi pe un obiect mai mic, cum ar fi un birou! Pentru o mai uşoară aplicare a aceste metode, Ba Gua este ilustrat în interiorul unui pătrat împărţit în 9 zone.

Bunăstare
Faimă
Căsătorie
Familie
Copii
Cunoaştere
Carieră
Mentori

Latura Ba Gua care acoperă zonele Cunoaştere, Carieră şi Mentori se află pe latura casei unde este situată uşa de la intrarea din faţă. Aceasta înseamnă că dacă intraţi pe uşa din faţă şi mergeţi cât se poate de mult în stânga, în diagonală, vă veţi afla în zona bunăstării din casa dumneavoastră. Ba Gua poate fi amplasat şi peste fiecare cameră din casă. Partea inferioară (Cunoaştere, Carieră şi Mentori) se aşază peste intrarea în cameră.

Şi pentru că am vorbit mai sus de dezordine, să vedem ce efect are ea în funcţie de zonele unde apare.

  • Dacă zona bunăstării din casă este aglomerată cu tot felul de lucruri, trăiţi experienţa negativităţii şi confuziei în legătură cu banii proprii. Veţi acumula destul de greu bani până nu vă  descotorosiţi de aglomeraţia de aici.
  • Dezordinea din zona faimei indică faptul că aveţi dubii şi sunteţi confuz în ceea ce priveşte poziţia pe care o deţineţi în societate.
  • Dezordinea din zona căsătoriei indică probleme potenţiale în relaţia dumneavoastră sau cel puţin relaţia dumneavoastră nu evoluează în direcţia dorită.
  • Şi dezordinea din zona familiei poate conduce la neînţelegeri în familie şi la dorinţa membrilor familiei de a acţiona pe cont propriu şi nu ca un tot.
  • La  fel, dezordinea din zona copii creează griji şi nesiguranţă putând afecta comunicarea dintre părinţi şi copii.
  • Dezordinea din zona cunoaşterii creează dificultăţi în studiu (memorie slabă).
  • Dezordinea din zona carierei indică nesiguranţă în privinţa carierei alese.
  • În fine, în zona mentorilor dezordinea îngreunează atragerea persoanei potrivite. Fie veţi atrage cu dificultate persoanele de care aveţi nevoie, fie veţi atrage persoane necorespunzătoare.

Considerând că ordinea domneşte în toate zonele din casă să vedem cum putem activa fiecare zonă în parte pentru ca energia să curgă nestingherită şi pe acolo.

Zona Bunăstării guvernează banii dar şi ceea ce vă poate aduce bogăţie în viaţă. Pentru a o activa puteţi mări cantitatea de lumină în această parte a casei, camerei, biroului, etc. o oglindă, un candelabru sau un cristal suspendat vor atrage mai mult Qi. Întrucât apa înseamnă bunăstare în feng shui, un acvariu sau o fântână mică sunt utile în activarea acestei zone. Obiectele metalice se dovedesc deasemenea benefice. În Orient se obişnuieşte să se atârne monede pe pereţi ca o afirmare mută a atragerii de bani.

Zona Faimei reprezintă poziţia dumneavoastră în comunitate. Dacă doriţi să deveniţi mai cunoscut în comunitatea în care locuiţi sau să vă atingeţi mai uşor scopurile în viaţă, măriţi cantitatea de lumină în această parte a casei. Puteţi să aşezaţi trofee, premii şi fotografii personale pentru a sublinia calităţile pe care vi le doriţi. O oglindă rotundă este benefică în zona faimei.

Zona Căsătoriei se raportează la relaţiile apropiate, de obicei personale dar o puteţi activa şi pentru stimularea relaţiilor de afaceri. Dacă sunteţi în căutarea unei noi relaţii sau doriţi să o îmbunătăţiţi pe cea din prezent măriţi cantitatea de lumină în această zonă. Aşezaţi aici fotografii de la nuntă şi alte obiecte pe care le consideraţi romantice.

Zona Familiei reprezintă într-un sens larg al cuvântului, includerea tuturor oamenilor de care îţi pasă şi pe care îi iubeşti. Această zonă este un loc bun pentru a aranja portretele celor dragi. Zona Familiei se referă şi la sănătate. Dacă dumneavoastră sau altcineva din familie este bolnav activaţi zona folosind cristale sau mai multă lumină.

Zona Copii se referă la copii dar şi la creativitate. Dacă doriţi copii sau dacă aveţi probleme cu copiii dumneavoastră aranjaţi aici fotografiile copiilor dumneavoastră precum şi lucruri confecţionate de ei. Un birou aşezat aici oferă un loc excelent de lucru unde creativitatea poate fi exprimată.

Zona Cunoaştere se referă la studiu şi spiritualitate. Este un loc bun pentru rafturi de cărţi şi un loc ideal pentru studiu. Un tablou cu munţi şi un râu sau o cascadă poate simboliza aici potenţialul nelimitat de care dispuneţi. Obiectele din sticlă ajută la apropierea de eul spiritual.

Zona Carierei trebuie activată dacă încercaţi să faceţi progrese în cariera dumneavoastră. Aici puteţi pune un fax, un computer sau orice altceva legat de cariera dumneavoastră.această zonă poate fi activată dacă aşezaţi aici o oglindă, clopoţei de vânt sau o lampă de birou atrăgătoare.

Zona Mentori simbolizează persoanele care te pot ajuta şi poate fi activată atârnând acolo un cristal. Tot în această zonă puteţi aranja orice fel de obiecte care se referă la faimă sau filozofie de viaţă. Această parte a casei se referă şi la călătorii, în special peste hotare.

Ce reprezintă însă zona din centrul Ba Gua? Ea este cunoscută sub diferite denumiri. În Orient i se spune Zona Norocului, Centrul Spiritual, Centrul Sufletului, Centrul Qi sau Zona Fericirii. Aici e indicat să atârnaţi un candelabru sau un cristal sau să aşezaţi orice fel de lampă de iluminat. Tot aici puteţi medita.

Într-o prezentare destul de generală, aceasta este o parte a străvechii arte ce-şi propune să unească cerul şi pământul (Ham Yu) ajutându-ne astfel să aducem armonia din Univers şi în casele noastre. Totul depinde însă doar de noi!

Clubul Sportiv Qigong Galaţi © 2007