sigla_qilingongsigla_qilingongclubul_sportiv_qigong_galati

 

qilingong_ideogramaqilingong

NU RIDICAŢI DIN UMERI CI DIN... RINICHI

 

Multe dintre "exerciţiile energetice" sosite din Orientul Îndepărtat par europenilor cel puţin ciudate şi uneori fără sens. Această "neînţelegere" provine în mare parte din lipsa informaţiilor cu privire la respectiva cultură. Cu alte cuvinte, e greu să rezolvi integrale dacă nu ai învăţat măcar tabla înmulţirii. Pentru a învăţa "tabla înmulţirii" la anatomia europeană e necesar să participi la orele de specialitate din primii 12 ani de şcoală. Aici se învaţă ce formă au rinichii, unde sunt situaţi şi ce rol au ei. Cine doreşte să rezolve "integrale" în acest domeniu poate merge la facultate unde învaţă că "rinichiul este un organ parenchimatos situat în regiunea lombară, retroperitoneal, aşezat în loja renală, etc". Mai mult chiar va învăţa şi (aproape) toate simptomele bolilor acestui organ şi ce medicamente trebuie administrate pentru vindecarea lui. Cu o astfel de "pregătire" în spate o astfel de persoană va fi destul de greu de convins că unele boli ale organului numit rinichi (şi nu numai) pot fi rezolvate (uneori "miraculos") fără administare de medicamente ci prin simple "exerciţii energetice" denumite în cazul nostru qigong. Lucrurile se pot complica şi mai mult deoarece conform Medicinii Tradiţionale Chineze, rinichiul este alcătuit din două părţi. Cea interioară, reprezentată de cei doi rinichi "europeni" şi cea exterioară, reprezentată de... organele genitale (tot "europene") şi anus. Nu vom stărui asupra funcţiilor rinichilor d.p.d.v. al medicinii vestice deoarece ele sunt destul de cunoscute. În ceea ce priveşte Medicina Tradiţională Chineză, aceasta consideră că rinichii au următoarele funcţii:

păstrează esenţa (Jing) şi guvernează creşterea, reproducerea şi dezvoltarea omului
 1. produc măduvă şi controlează oasele
 2. controlează metabolismul apei
 3. controlează primirea energiei (Qi)
 4. se deschid la nivelul urechilor
 5. starea lor de sănătate este reflectată de părul de pe cap, dinţi şi unghii
 6. controlează cele două orificii inferioare
 7. găzduiesc puterea voinţei (Zhi)
 8. sunt poarta vitalităţii (Ming Men)
 9. influenţează visele

Deasemenea  rinichii reprezintă "fundaţia" pe care se sprijină funcţionarea celorlalte organe ale corpului. Yin-ul rinichilor este fundamental în procesele de naştere, creştere şi reproducere. Yang-ul rinichilor este cel care "pune în mişcare" toate activităţile fiziologice din corp. Yin-ul  rinichilor furnizează "combustibilul" folosit de Yang-ul rinichilor. Fără Yang, Yin-ul ar fi inert. Dacă unul e deficitar, acelaşi lucru se întâmplă şi cu celălalt. Cu toate aceste funcţii de care e "responsabil", nu e de mirare că Medicina Tradiţională Chineză acordă o atenţie deosebită acestui organ. Să explicăm mai pe larg la ce se referă fiecare funcţie a rinichilor.

 1. Esenţa (Jing) este moştenită de la părinţii noştri şi este completată într-o anume măsură, ca urmare a consumării ei, prin alimentaţie şi exerciţiile de respiraţie. Esenţa hrăneşte fetusul iar după naştere "are grijă" de creştere, maturizare şi dezvoltarea omului. Esenţa reprezintă şi baza susţinerii activităţii sexuale. O deficienţă a Esenţei poate duce la infertilitate, impotenţă, dezvoltarea încetinită a copiilor şi la senilitate precoce.
 2. Esenţastă la baza producerii măduvei care are un înţeles mai larg decât în Medicina Vestică. În Medicina Tradiţională Chineză măduva umple oasele, creierul şi coloana vertebrală. De aceea se mai spune şi că rinichii "umplu" creierul şi că în ei îşi au originea îndemânarea şi inteligenţa. Creierul şi coloana vertebrală sunt văzute ca alcătuind Marea de Măduvă. Dacă rinichii sunt puternici, aşa vor fi şi oasele şi dinţii. Rinichii determină atât forţa mentală şi cea fizică a omului cât şi puterea voinţei lui.
 3. În cadrul Teoriei Celor 5 Elemente, rinichiul corespunde elementului Apă. Rinichii controlează cele două orificii inferioare care reglează eliminarea fluidelor. Dacă rinichii sunt puternici urina va avea culoare şi cantitate normale. Rinichii alimentează cu energie Vezica Urinară pentru ca aceasta să-şi îndeplinească funcţiile fiziologice. Funcţia de separare a fluidelor pure de cele "murdare" se află sub controlul Yang-ului rinichilor. Rinichii primesc fluide şi de la Plămâni. Acestea sunt separate, cele pure fiind trimise înapoi Plămânilor, cele "murdare" eliminate. Yang-ul rinichilor furnizează Splinei căldura de care aceasta are nevoie pentru a-şi îndeplini şi funcţia de transformare şi transport a fluidelor.
 4. Plămânii direcţionează energia (Qi) în jos spre rinichi. Dacă rinichii nu reuşeşsc să folosească această energie apar probleme de respiraţie. Această "nereuşită" a rinichilor stă de multe ori la baza apariţiei astmului.
 5. Urechile au nevoie de esenţă pentru a funcţiona normal. Dacă rinichii sunt slăbiţi pot apărea probleme cu auzul sau zgomote în urechi (tinnitus).
 6. Părul are nevoie de esenţă pentru a creşte şi a fi sănătos. Când apare un deficit de Esenţă a rinichilor părul începe să cadă mai des şi mai mult.
 7. Funcţiile de închidere şi deschidere ale uretrei şi ale anusului depind de "sănătatea" yang-ului şi qi-ului rinichilor. Dacă esenţa şi/sau energia rinichilor este deficitară pot apărea urinarea involuntară, incontinenţa urinară, enurezisul, poluţiile nocturne, diareea sau prolapsul anusului.
 8. Dacă rinichii sunt puternici la fel va fi şi voinţa. Forţa mentală, concentrarea şi dorinţa de a atinge scopurile vor fi susţinute. Lipsa de motivaţie este o cauză a slăbirii rinichilor.
 9. Se consideră că focul Porţii Vitalităţii (focul Ming Men) se află între cei doi rinchi interiori. Este forţa care motivează toate activităţile funcţionale din corp. Furnizează Focul pentru toate funcţiile corpului şi pentru Esenţa rinichilor. Principalele funcţii ale acestei Porţi sunt: este originea energiei primordiale (Yuan Qi), este sursa Focului pentru toate organele interne (Zang-Fu), încălzeşte Focarul Inferior (Jiao), Vezica Urinară, Stomacul şi Splina, armonizează activităţile sexuale şi încălzeşte Esenţa şi uterul, asistă funcţia Rinichilor de primire a energiei de la Plămâni şi ajută Inima să găzduiască Mintea.
 10. "Când rinichii sunt slăbiţi, visăm că înotăm. Dacă visăm că e iarnă atunci când ne scufundăm în apă, suntem şi speriaţi. Când energia Rinichilor este în exces, putem visa că ne este smulsă din corp coloana vertebrală."

Dar ce putem face pentru a avea nişte rinichi sănătoşi? Destule, s-ar putea răspunde pe scurt. Să dăm însă un exemplu foarte practic şi foarte util oricărei persoane. Este vorba despre un exerciţiu numit "Ridicarea rinichilor", exerciţiu care se învaţă chiar de la primul curs de iniţiere în qigong al Şcolii QilinGong.

Modalitatea de exersare e foarte simplă: se contractă rinichiul exterior şi cel interior către zona Dantian situată la aproximativ trei degete sub ombilic, în interiorul corpului. Durata acestei contracţii poate fi cea a unei inspiraţii. Apoi pe expiraţie se relaxează cele două părţi ale rinichiului. Aceasta poate fi considerată o repetare. Se execută câte repetări se doreşte dar nu trebuie exagerat. Acest exerciţiu poate fi executat în orice poziţie (în picioare, şezând, în autobuz, în timp ce privim la televizor sau aşteptăm să intrăm la şeful nostru pentru o muştruluială, etc) dar şi fără a lega repetările de durata unei inspiraţii sau a unei expiraţii.

Ca orice exerciţiu eficient de qigong nici "Ridicarea rinichilor" nu necesită un efort deosebit pentru executarea lui dar beneficiile sunt nepreţuite. Şi apropo de beneficii să mai spunem că acest exerciţiu întăreşte deasemenea şi muşchiul pubo-coccigian care dacă este "în formă" poate face ca naşterea să decurgă mult mai uşor. Aşadar, atunci când sunteţi întrebaţi ce faceţi pentru a avea rinichi sănătoşi nu ridicaţi din umeri ci din... rinichi.

Clubul Sportiv Qigong Galaţi © 2007