sigla_qilingongsigla_qilingongclubul_sportiv_qigong_galati

 

qilingong_ideogramaqilingong

SALUTUL ÎN ŞCOALA QILINGONG

 

Un poruncă biblică spune "să nu te închini la idoli". Probabil că la ea se gândesc mulţi atunci când văd pentru prima dată salutul şcolii QilinGong. Vom încerca în continuare să explicăm motivele care stau la baza mişcării de înclinare specifice acestui salut.

În primul rând să nu uităm de unde vine qigong-ul. China a fost mai bine de 1 000 de ani un tărâm frământat de lupte. Ea s-a format prin unirea mai multor provincii care se războiau între ele din diverse motive pe care nu le vom expune aici pentru că nu fac obiectul acestui articol. În acele vremuri tulburi când orice persoană întâlnită îţi putea fi duşman (şi mai toată lumea era pricepută în domeniul artelor marţiale) era destul de periculos să saluţi pe cel întâlnit prin întinderea mâinii, aşa cum se practică în Europa. Din acest motiv salutul s-a transformat într-o înclinare a părţii superioare a corpului însoţită uneori şi de anumite gesturi ale mâinii.

În şcoala QilinGong, salutul (înclinarea) înseamnă pe scurt "TE RESPECT". Dar ca orice componentă din practica qigong înţelesul său este mult mai complex. Maestrul Lin Kaiting obişnuieşte să spună la cursurile de iniţiere în qigong că dacă o persoană aflată în sală reuşeşte să fie complet deschisă măcar pentru o secundă, poate primi TOATĂ învăţătura pe care o oferă.

Deasemenea qigong-ul ne învaţă că oricine şi orice ne poate fi Maestru, chiar şi o floare sau un tablou. Important este ca acel cineva sau acel ceva să provoace o reacţie (plăcută sau nu) în corpul nostru. Respectul este în strânsă legătură cu gradul de deschidere al unei persoane către o anumită învăţătură. De aceea e important să arătăm cât mai mult respect naturii şi oamenilor.

În felul acesta vom fi mereu deschişi ca să putem primi o învăţătură folositoare. Aşadar atunci când ne înclinăm în faţa maestrului/învăţător (oricine sau orice ar fi acesta) nu ne "închinăm unui idol". Nu facem decât să îi arătăm respect pentru învăţătura pe care urmează să ne-o ofere sau ne-a oferit-o deja. Doar că o facem în stil oriental.

Clubul Sportiv Qigong Galaţi © 2007