Beneficiile qigong-ului

Această practică veche "de când lumea şi Pământul" se poate dovedi utilă oamenilor de orice vârstă! La copii, de exemplu, qigong-ul poate dezvolta simţul kinestetic, ajutându-i astfel să simtă mai pregnant relaţia pe care o are corpul cu mediul în care se află. qigong-ul, atunci când este predat cu răbdare, în doze mici şi cu înţelegere faţă de capacităţile copiilor, va încuraja dezvoltarea atenţiei şi îi va face să fie mai conştienţi de propriul lor corp. Copii care practică qigong vor continua să înţeleagă realitatea fizică personală prin intermediul senzaţiilor, nu o vor abstractiza aşa cum suntem în mare parte învăţaţi să o facem în procesul de maturizare.

Adulţii pot beneficia şi ei de pe urma practicării qigong-ului. De exemplu, printre efectele exerciţiilor se numără relaxarea încheieturilor înţepenite pentru persoanele sedentare şi obligarea energiei să circule prin tot corpul fără să producă oboseală sau transpiraţie. În acest fel starea generală de sănătate se îmbunătăţeşte.

Qigong-ul întăreşte rezistenţa fizică atât la sportivi cât şi la adoloescenţi, aceştia putând efectua astfel efort muscular intens şi de scurtă durată fără o cheltuială energetică deosebită. Mai mult chiar, se măreşte capacitatea de concentrare în acest fel putându-se alege mişcarea perfectă sau eficientă pentru orice situaţie.

Pentru persoanele cu vârsta înaintată ale căror capacităţi încep să scadă, qigong-ul are şi mai multe avantaje. La vârsta când încheieturile înţepenite şi muşchii rigizi diminuează potenţialul fizic şi flexibilitatea, în cazurile în care sistemul cardiovascular începe să cedeze sau respiraţia este slăbită sau chiar când invaliditatea fizică suferită ca urmare a reumatismului condamnă individul la scaunul cu rotile sau la mersul în baston, qigong-ul poate reprezenta ieşirea din aceste situaţii nedorite. În aceste cazuri qigong-ul este cea mai sigură şi eficientă cale spre refacerea fizică. Energia circulată în timpul practicii Qigong va da o nouă stare de bine şi posibilitatea îmbunătăţirii reale a sănătăţii, ceea ce va încetini considerabil procesul de îmbătrânire.

Qigong-ul este de mare ajutor şi celor bolnavi şi invalizilor, furnizându-le modalitatea prin care să redescopere energia vitală pe care au consumat-o fie luptând contra bolii fie în procesul de "restaurare" a sănătăţii în care este implicat organismul. S-a dovedit ştiinţific că qigong-ul stimulează sistemul imun şi că ajută la vindecarea ţesutului inflamat sau dezintegrat. Tot el are un efect calmant asupra sistemului nervos fiind de aceea benefic în tratamentul anxietăţii, insomniei şi depresiei.

Qigong-ul încurajează descoperirea şi dezvoltarea potenţialului personal. Astfel opera unui pictor poate exprima deodată o profunzime ce a lipsit până atunci. În Orient caligrafia este combinată cu practica qigong-ului. Mişcările unei dansatoare pot căpăta graţii noi. O cântăreaţă poate practica qigong pentr a-şi îmbunătăţi puritatea vocii; un gânditor pentru că îi stimulează forţa intelectuală. Cel ce caută se va folosi de qigong pentru a găsi drumul spre adevăr. Qigong-ul nu este un scop în sine - este un mijloc disponibil pentru cei ce caută să-şi îmbunătăţească viaţa din toate punctele de vedere!