Despre dieta taoistă

Care este cea mai indicată alimentaţie în practica taoistă pentru atingerea unei stări de sănătate bune şi a longevităţii? Unul dintre posibilele răspunsuri este "nu foarte mult". Bineînţeles că practicanţii doresc răspunsuri mai detaliate în ceea ce priveşte grupele de alimente pe care să le folosească în combinaţie. Dar dacă meditează atent asupra răspunsului "nu foarte mult" vor observa că este unul foarte pertinent.

Dacă o persoană vegetariană mănâncă doar salată verde, acea persoană va fi subnutrită. În schimb, dacă va mânca câte puţin din toate (de la seminţe la zarzavaturi proaspete), dieta acelei persoane va fi echilibrată.

Mulţi dintre cei ce utilizează principiile macrobioticii în alimentaţia proprie ajung să tânjească la moment dat după anumite grupe de alimente. La urma urmelor, consumul îndelungat doar a orezului brun şi a supei de zarzavaturi poate face din ciocolată ceva irezistibil. Din punctul de vedere al macrobioticii chineze, o dietă macrobiotică este o dietă "medicament" şi trebuie să se renunţe la ea când problema de sănătate a fost rezolvată.

O altă întrebare legată de alimentaţie este "A fi consumator de carne sau vegetarian?". Dacă sunteţi o persoană tânără şi sănătoasă atunci puteţi folosi o dietă vegetariană. Dacă însă aveţi anumite deficienţe în starea de sănătate ar trebui să consumaţi din când în când borş cu carne.

"Câtă carne, câte seminţe şi cât de mult zarzavat ar trebui să consumăm?", se vor întreba poate mulţi. Deschideţi gura, număraţi-vă şi observaţi-vă dinţii. Cei din faţă sunt pentru tăiatul zarzavaturilor, incisivii pentru ruperea cărnii iar molarii pentru strivirea grăunţelor. Numărarea lor poate da o idee despre cum trebuie combinate diferitele grupe de alimente. În general, pe baza numărului de dinţi alocat, dieta ar trebui să conţină 30% zarzavaturi, 20% carne şi 50% seminţe. Chinezii consideră că laptele nu poate fi digerat. Dacă dumneavoastră vă place însă, îl puteţi consuma fără probleme.

Taoiştilor nu le este interzis consumul de carne. La fel, în budism, nu există o lege care să interzică consumul cărnii animalelor care nu au fost sacrificate în acest scop. Să ne amintim că în trecut budiştii trebuiau să cerşească pentru mâncare şi nu îşi permiteau să facă nazuri. Luau orice li se oferea.

Aşadar una din "marile" probleme ale alimentaţiei pare să fi fost rezolvată. E indicat să mâncăm cât mai variat, în funcţie de starea sănătăţii la momentul respectiv iar cantitativ, "nu foarte mult"!