Efecte secundare în practica qigong ?!

Pentru practicantul de qigong convins de eficacitatea acestei arte în ceea ce priveşte prevenirea şi vindecarea multor boli, întrebarea din titlu ar părea cel puţin ciudată. De fapt qigong-ul în sine nu are nici o vină. Adevăratul "vinovat" este practicantul care nu respectă cu stricteţe ceea ce a fost învăţat, care exersează în grabă dorind rezultate imediate, care combină prea multe metode diferite (în acest fel "zăpăcind" qi-ul intern), care are un profesor necorespunzător sau care învaţă din cărţi.

Printre efectele secundare ce apar ca urmare a practicării dezorganizate se numără: ameţeala, durerile de cap, greaţa, fiori reci în corp chiar şi atunci când e cald afară sau bufeuri de căldură (incapacitatea corpului de a regla temperatura), senzaţie de dilatare la nivelul zonei Dantian sau a pieptului, insuficienţă respiratorie, amorţeală a membrelor, spasme, palpitaţii, umflături la nivelul vertebrelor, mişcarea haotică a energiei în corp şi pierdere de energie.

Printre efectele pozitive ale practicării qigong-ului amintim senzaţia de căldură în corp, furnicături, senzaţie de curent care circulă prin corp, sensibilitate crescută şi un sentiment de linişte totală. Senzaţiile negative pot apărea sub forma răcelii corpului, amorţelii, durerii înţepătoare, etc. Acestea din urmă nu trebuie confundate cu efectele secundare deoarece în acest caz este vorba despre mobilizarea qi-ului intern în lupta contra bolii sau pentru desfacerea blocajelor energetice. Se ştie că orice disconfort resimţit în corp este rezultatul curgerii defectuoase a energiei într-o anumită zonă. Pentru ca practica să poată continua meridianele energetice trebuie "desfundate". În momentul când acest lucru se întâmplă senzaţiile neplăcute dispar.

Anumite stiluri de qigong pun accent pe metoda vizualizării în timpul meditaţiei. Într-adevăr concentrarea poate fi îmbunătăţită folosind mintea dar aceasta se întâmplă cu pierdere de energie în timp ce scopul meditaţiei este acumularea de qi. Acest lucru se poate realiza doar cu o minte calmă şi golită de gânduri. Alte metode încurajează practicantul să conducă mental energia de-a lungul meridianelor Du Mai şi Ren Mai pentru a forma Xiao Zhou Tian (Micul Circuit Ceresc) numit şi "Calea Prenatală". Asta deoarece în pântecele mamei, fătul respiră prin Dantian şi prin piele şi are doar un canal energetic. La naştere lucrurile se schimbă - nou-născutul începe să respire prin plămâni iar canalul energetic se divizează în două pentru a forma Ren Mai şi Du Mai. Atunci când corpul atinge o stare naturală de echilibru se formează Micul Circuit Ceresc iar qi-ul se poate mişca spontan în orice direcţie. Dacă se va încerca deschiderea forţată a Micului Circuit Ceresc pot apărea următoarele efecte secundare: senzaţie de greaţă, de presiune la baza craniului şi nervozitate. Se ştie că în timpul practicării Micului Circuit Ceresc vârful limbii trebuie să atingă cerul gurii. A atinge nu înseamnă a apăsa, a presa. În timpul exersării sau meditaţiei NU trebui să existe nici cea mai mică tensiune în corp. Când gura este închisă limba trebuie să atingă în mod firesc bolta palatină chiar în spatele dinţilor. Dacă este apăsată puternic ea poate înţepeni sau pot apărea probleme de vorbire.

În scopul evitării apariţiei efectelor secundare în practica qigong, indiferent de stil, trebuie să respectaţi cu stricteţe toate indicaţiile primite de la Maestru. Dacă totuşi acestea îşi fac simţită prezenţa nu disperaţi! De obicei ele pot fi corectate fie chiar de către practicant (prin reglarea poziţiei corpului în timpul practicii, a respiraţiei sau a minţii) fie de către Maestru care vă poate arăta unde aţi greşit sau poate emite qi pentru a restaura echilibrul. Dacă practicaţi qigong învăţat din cărţi şi apar efecte secundare trebuie neapărat să încetaţi practica şi să căutaţi îndrumarea unui Maestru. În felul acesta nu vor apărea probleme şi vă veţi bucura doar de efectele pozitive şi de beneficiile acestei arte pentru tot restul vieţii!!!