Elevii, studenţii şi qigong-ul

Unul dintre cei mai perfizi duşmani ai omului modern, stresul, reuşeşte să-şi facă loc chiar şi în viaţa persoanelor mai tinere care, cel puţin teoretic, ar trebui să fie mai ferite de tensiunile emoţionale la care sunt supuse persoanele mature. Fie că performanţele şcolare sunt autoimpuse sau impuse din exterior (părinţi, necesitatea de a trece un examen pentru obţinerea unei diplome sau calificări, etc) stresul obţinerii rezultatelor le afectează în orice circumstanţă.

La nivel energetic acest lucru se traduce prin apariţia unor blocaje din cauza stagnării energiei care, dacă nu sunt înlăturate în timp util, pot cauza diferite probleme la nivelul corpului fizic (dureri de cap, stare de moleşeală, slăbiciune, constipaţie, inapetenţă, scăderea puterii de concentrare, etc) în acest fel eficienţa abordării unui examen sau a unei sesiuni scăzând considerabil. Administrarea de "remedii" sub formă de pastile, luate de ce le mai multe ori "după ureche", cafea sau diferite "energizante" nu înlătură decât efectul ce provoacă disconfortul fizic şi asta pentru o perioadă scurtă de timp. Blocajele vor rămâne să influenţeze în continuare starea de sănătate care se va înrăutăţi şi mai mult odată cu trecerea timpului.

Rezolvarea eficientă a problemei vine chiar de la "venerabilul" qigong care prin mecanismele sale de acţiune poate ajuta la înlăturarea blocajelor deja instalate sau în curs de formare iar apoi la menţinerea unei stări optime de sănătate în ciuda "atacurilor" de orice fel. Un singur exerciţiu, din multitudinea celor oferite de şcoala QilinGong, executat cu conştiinciozitate, în fiecare zi (aproximativ 30 de minute) poate aduce beneficii considerabile elevilor şi studenţilor care se pregătesc pentru susţinerea diferitelor examene sau chiar pentru activităţile zilnice. În acest fel starea de confort fizic va fi menţinută pentru un timp mult mai îndelungat, oboseala va apărea mai greu sau deloc, somnul va fi mai odihnitor şi vor fi necesare mai puţine ore de somn pentru recuperare.

Practicarea qigong-ului de către persoanele tinere poate face posibilă şi atingerea unor performanţe deosebite chiar dacă aceste persoane au fost "catalogate" drept "mediocre" din punct de vedere intelectual. Se ştie că creierul este format dintr-un număr foarte mare de celule nervoase dintre care se utilizează doar o mică parte (5-10%). Cercetările efectuate de oamenii de ştiinţă care au studiat efectele qigong-ului asupra oamenilor au scos în evidenţă faptul că atunci când o persoană se află într-o stare caracteristică qigong-ului (de relaxare, de linişte), neuronii din straturile profunde ale creierului intră într-o stare de excitaţie deosebită. Însumarea activităţii neuronale din acele zone duce la formarea unor biocurenţi foarte puternici. Din acest motiv ţesuturile neuronale din creier vor fi şi mai mult activate ajungându-se la o stimulare a 80-90% din celulele nervoase aflate în stare latentă.

Odată cu creşterea capacităţii creierului se realizează şi un reglaj general în organism prin intermediul sistemului nervos central şi al sistemului nervos vegetativ. În acest fel capacitatea intelectuală nativă poate căpăta noi dimensiuni. Ce părinte nu-şi doreşte un copil cu un intelect dezvoltat? Iată aşadar că qigong-ul poate ajuta la dezvoltarea armonioasă a copiilor nu doar în planul performanţelor şcolare dar şi în cel al dezvoltării ulterioare ca adult pentru că această artă străveche a "cultivării vieţii" se poate transforma chiar într-un mod de viaţă în care accentul pus pe morală, pe virtute nu poate avea decât o influenţă benefică pentru formarea viitorului adult.