Energia hranei (2)

Să vedem acum cum putem să tratăm diferitele deficienţe care pot apărea.

  1. Persoanele cu deficit de yang - unei astfel de persoane îi lipseşte scânteia catalitică ce aprinde arderea la nivel celular. Când focul nostru e slăbit, devenim reci iar procesele fizice încetinesc. Hipotiroidismul, de exemplu, apare ca urmare a deficienţei de yang când rata metabolismului scade iar pentru refacerea echilibrului se folosesc medicamente precum Tyroxina. În viaţa de zi cu zi, mişcare este cea care generează yang, crescând viteza proceselor metabolice. De aceea în astfel de cazuri exerciţiile fizice sunt binevenite. Acelaşi principiu îl putem aplica şi în cazul alimentelor. Aşa cum deficienţa de yang este tratată cu "căldură" prin folosirea moxelor, tot aşa putem folosi alimentele care au temperatură "caldă" pentru întărirea yang-ului. Pentru a ajuta la pătrunderea cât mai profundă a "căldurii" vom folosi metode de preparare a mâncării precum coacerea în cuptor, prăjirea la grătar sau în tigaie. Sfaturile pentru o persoană cu deficienţă de yang sunt aşadar: să se mişte mai mult, să consume mai puţine alimente reci, să evite expunerea la temperaturi scăzute, să consume mai multe alimente "calde" şi câteva dintre mirodeniile "calde" cu gust picant. Castanele, păstrăvul la cuptor, mielul prăjit sau ceaiul indian condimentat sunt recomandări tipice pentru aceste persoane iar mâncarea poate fi condimentată cu ghimbir, scorţişoară, cuişoare, nucşoară, busuioc, rozmarin şi cimbru.
  2. Persoanele cu deficit de yin - pentru aceste persoane odihna este cheia pentru refacere. În acest caz echilibrul poate fi restabilit prin practici care ne interiorizează, precum meditaţia sau odihna de calitate. Sunt de dorit locurile liniştite unde putem hrăni aspectele subtile şi reflective ale fiinţei noastre. Toate acestea trebuie dublate însă şi de o dietă corespunzătoare. Alimentele care întăresc yin-ul sunt de obicei răcoroase. Ele calmează şi umezesc. Foarte folositoare sunt deci gusturile dulce, sărat şi acru în timp ce gusturile amar şi picant sunt reduse la maxim. Printre alimentele ce tonifică yin-ul se numără multe fructe, seminţe, alge de mare şi produse lactate. O masă care să hrănească yin-ul poate fi formată dintr-o salată de fructe, ouă prăjite sau supă de peşte. Algele de mare şi varehul sunt suplimente folositoare pentru o astfel de dietă iar carnea de porc sau de iepure poate fi folosită cu succces. Aşadar, persoanele cu deficienţă yin sunt sfătuite să reducă stimularea şi să se odihnească mai mult, să reducă alimentele stimulatoare şi să consume alimente care induc o stare de calm.
  3. Persoanele cu deficit de qi - cauzele pierderii qi-ului sunt multiple. Unele ţin de emoţii, altele de mediul înconjurător iar altele de lipsa de oxigen datorată unei respiraţii superficiale. Şi alimentele au partea lor de vină: cele fără "viaţă", mai ales cele supuse acţiunii microundelor, nu conţin ce trebuie pentru a susţine calitatea qi-ului din corpul nostru. La nivel fizic, deficienţa de qi se traduce prin lipsa energiei care este oferită de arderea carbohidraţilor. Principiul rezonanţei se foloseşte şi în cazul anumitor alimente care au anumite forme sau culori, pentru întărirea qi-ului din anumite organe. Dovleceii, de exemplu, se folosesc pentru întărirea Splinei iar fasolea pentru întărirea Rinichiului. Supa de pui tonifică desemenea qi-ul. Ovăzul, carnea de pui şi curmalele sunt unele dintre cele mai bune alimente cunoscute care tonifică qi-ul mai ales când sunt suplimentate cu ginseng sau de lăptişor de matcă. Această suplimentare e recomandată doar pe termen scurt.
  4. Persoanele cu deficit de sânge - calitatea sângelui nostru reflectă substanţele nutritive care circulă în corpul nostru iar producerea acestuia depinde de cât de puternică e Splina noastră. Sângele este transportat către Încălzitorul Superior unde este energizat de Inimă după ce a fost influenţat de Plămân. Deficitul de sânge se tratează cu uşurinţă prin dietă mai ales când aceasta este sprijinită de exerciţii care îmbunătăţesc funcţionarea Plămânului. O dietă bogată în legume e esenţială. Beneficiile ei pot fi crescute dacă se adaugă şi seminţe. Majoritatea cărnurilor, fasolea şi alimentele bogate în proteine pot întări deasemenea sângele. Sau mai pe scurt, dacă aveţi un deficit de sânge, mâncaţi mult şi variat căci în cele din urmă toate alimentele sunt transformate în sânge sau qi. Sângele este slăbit mai ales de zahăr iar calitatea lui scade prin consumarea alimentelor foarte sărate, denaturate sau grase. Ouă fierte cu spanac, supă de rădăcină de sfeclă, ficat fiert sau ceai de urzică sunt reţete simple pentru o dietă care să hrănească sângele.

Dacă am vorbit de deficienţe, să spunem câte ceva şi despre exces şi despre ce produce acesta.

  1. Stagnarea - are nevoie de mişcare fie că e de natură emoţională, fizică sau creativă. Când ne referim la hrană, recomandarea e să reducem situaţiile care încurajează stagnarea cum ar fi mâncatul excesiv, prea multe alimente complexe, sau prost combinate. Gustul picant se foloseşte pentru a da "un impuls" mişcării.
  2. Căldura sau răceala - sunt tratate de opusele lor. Răceala e combătută cu alimente calde şi viceversa. Când e implicat un factor patogen iar starea e acută se recurge la gustul picant pentru îndepărtarea din corp factorului invadator. De exemplu, gustul picant răcoritor al florii de soc se foloseşte pentru un factor patogen fierbinte în timp ce gustul picant cald al ghimbirului pentru unul rece.
  3. Umezeala excesivă şi flegma - umezeala excesivă rezultă din încercarea ratată de încălzire sau transformare a umezelii din corp. E aproape întotdeauna asociată cu o Splină slăbită, deseori cu un Rinichi slăbit şi uneori cu un Plămân slăbit. Umezeala excesivă se poate localiza într-o anume parte a corpului sau poate afecta întreg corpul. Unii oameni sunt mai predispuşi la umezeală excesivă decât alţii. Această tendinţă spre umezeală poate fi agravată de locuitul în condiţii de umiditate sau de un stil de viaţă sedentar. E nevoie de puterea transformatoare a yang-ului din corp pentru a opri acumularea de umezeală. Tendinţa către umezeală poate creşte şi ca urmare a unor obiceiuri alimentare ce inhibă funcţionarea Splinei sau care scad cantitatea de yang. Umezeala excesivă poate fi cauzată şi de agenţii patogeni din corp care nu au fost eliminaţi corespunzător sau de consumul de steroizi sau antibiotice.