Furia şi qigong-ul

Motto:

Pentru a rezolva problemele e mai bine să foloseşti înţelepciunea decât emoţiile!

 

În qigong furia este privită ca unul dintre cei mai înverşunaţi inamici ai practicantului. Se spune chiar că dacă ai acumulat virtute cât o pădure o poţi arde pe toată doar cu focul furiei! Tocmai de aceea:

   Încearcă să nu te înfurii niciodată. Aminteşte-ţi în fiecare moment că eşti practicant de qigong.

   Chiar dacă ai toate motivele să te înfurii, nu lăsa furia să te stăpânească mai mult de 3 minute!

   Când simţi că nu ai încotro şi trebuie să te înfurii, încearcă să nu te înfurii şi în sufletul tău!

   Dacă nu îţi poţi controla furia, încetează practica qigong pentru o vreme.

De ce este furia atât de periculoasă? Pentru că poluează corpul. Când suntem furioşi, bătăile inimii se accelerează, respiraţia devine sacadată iar corpul, încordat (se ştie că atunci când cineva se enervează foarte tare se înroşeşte sau se înverzeşte la faţă). Furia poluează întregul corp şi are efecte dăunătoare asupra acestuia, efecte de pe urma cărora corpul se reface foarte greu.

Furia produce daune şi la nivelul meridianelor energetice. Atunci când practicăm în mod regulat, ne deschidem anumite canale energetice în corp şi mai ales în creier. Furia închide aceste meridiane.

Furia orbeşte mintea. Furia nu permite o gândire clară, raţională. După ce ne-am enervat foarte tare e nevoie de mult timp şi efort pentru a reveni la starea de calm a minţii necesare practicii.

Furia îşi poate pune amprenta negativă şi asupra relaţiilor cu ceilalţi. Furia ne face să ne pierdem controlul şi să facem lucruri pe care mai târziu le vom regreta. Daunele emoţionale sunt greu de uitat! Orice rău vom face celorlalţi acesta se va întoarce în cele din urmă asupra noastră!

Prin practica qigong ne dezvoltăm felul de a gândi, de a simţi, ne dezvoltăm conştiinţa. Atunci când suntem furioşi riscăm să ne folosim de puterea pe care ne-am dezvoltat-o prin antrenament pentru a răni pe alţii în mod intenţionat sau nu. Un practicant de qigong nu trebuie să aştepte ceva de la ceilalţi sau să impună anumite standarde celorlalţi.

Pentru a practica qigong la un nivel înalt trebuie să iertăm orice, să înţelegem totul şi să privim toate fiinţele ca fiind înrudite cu noi. Când vom reuşi aceste lucruri nu ne vom mai putea înfuria!

Unii practicanţi pot intra în rezonanţă cu emoţiile celorlalţi, inclusiv furia, datorită sensibilităţii dobândite prin intermediul practicii. În acest caz, nu uitaţi că aceste emoţii nu vă aparţin iar ele vor dispărea de la sine.

Să presupunem că cineva vă loveşte sau vă jigneşte fără nici un motiv sau vrea să plătiţi încă o dată pentru cumpărăturile pe care tocmai le-aţi plătit. Ştiţi că aţi fost nedreptăţit dar totuşi nu vă înfuriaţi! Acest lucru înseamnă că practica dumneavoastră a ajuns la un nivel de stabilitate. Deseori astfel de întâmplări care par foarte ciudate pot fi puse la cale de către Maestru pentru a testa elevul. Nu se ştie niciodată când veţi fi testaţi!

Cultivarea şi transformarea personalităţii unui om sunt cele mai dificile procese de realizat. Nu e chiar atât de uşor să scapi de orgoliu. Când veţi întâlni un practicant care se irită cu uşurinţă puteţi fi siguri că e încă începător. Şi pentru că mai toţi suntem începători poate că ne mai enervăm din când în când. Cum "controlăm" însă furia atunci când aceasta apare? A controla furia nu înseamnă a o înăbuşi. Când înăbuşim ceva, acel ceva se acumulează şi se poate manifesta cu violenţă mai târziu. Controlul este un fel de transformare şi sublimare. Folosirea înţelepciunii pentru a controla emoţiile este o cale mai bună de urmat. Trebuie să recunoaştem că furia apare în mintea noastră, trebuie să încercăm să înţelegem ce a cauzat-o şi să observăm schimbările produse în mintea noastră.

Încercând să ne punem în pielea celorlalţi vom reuşi să înţelegem raţiunea acţiunilor lor. Chiar dacă ne-au făcut un rău, putem descoperi că au probleme ascunse în interiorul lor pe care trebuie să le înfrunte şi să le rezolve. Când nu vom mai avea motive pentru a ne înfuria, sufletul nostru nu va mai fi tulburat, ne vom direcţiona emoţiile către probleme, către modalităţile prin care putem rezolva acele probleme şi nu către oameni. Acest lucru va diminua pagubele produse în corpul şi în mintea noastră şi a celorlalţi. De ajutor vă pot fi şi discuţiile cu prietenii care vă înţeleg cu adevărat emoţiile.