Qigong-ul este arta menţinerii şi întăririi sănătăţii, o metodă de "conservare" a vieţii, de întărire a corpului fizic şi de dezvoltare a înţelepciunii, ce înglobează antrenamentul fizic, filozofia antică şi întreaga tradiţie a culturii chineze. Are un rol activ în prevenirea îmbolnăvirii şi tratamentul afecţiunilor, protejând şi întărind sănătatea, opunându-se îmbătrânirii premature şi prelungind viaţa. De aceea, în antichitate, qigong-ul era considerat ca fiind metoda "de eliminare a bolilor şi de prelungire a vieţii". Începuturile qigong-ului, rădăcinile sale, se pierd undeva în negura timpului, în urmă cu peste 7 000 de ani, în prezent dezvoltându-se ca o nouă ştiinţă, ştiinţa vieţii.

Qi (se citeşte "ci") înseamnă "energie", acea energie esenţială sau vitală care însufleţeşte întreaga materie, fie că este vorba de organismele vii sau de materia amorfă, în filosofia orientală, fiind predominantă ideea unităţii tuturor lucrurilor şi fenomenelor existente în natură. Această energie primordială sau esenţială este în continuă mişcare, organismele vii aflându-se într-un permanent schimb energetic cu mediul înconjurător şi prin intermediul acestuia cu întregul univers. Gong (se citeşte "kung" ca în "kung fu") înseamnă măiestrie (muncă, autodisciplină, desăvârşire). Aşadar, noţiunea de qigong (se citeşte "cikung"), s-ar putea traduce prin măiestria energiei, ceea ce se referă pe de o parte la calităţile acesteia, iar pe de altă parte la calităţile practicantului, care poate deveni un maestru al energiilor. Qigong-ul este baza medicinei tradiţionale chineze, dar şi a artelor marţiale.

Calitatea exerciţiului de qigong afectează în mod direct rezultatele. Scopul practicării qigong-ului este acumularea şi sporirea qi-ului (energia), sau, cu alte cuvinte, "cultivarea qi-ului adevărat". A poseda suficientă "energie adevărată" înseamnă de fapt a avea o sănătate excelentă. Iar secretul în această practică este perseverenţa!

Qigong-ul, are pe de o parte un caracter profilactic, ajutându-i pe practicanţi să evite drumurile prea dese pe la spitale, precum şi efectele secundare ale medicamentelor chimice, iar pe de altă parte, oferă tehnici de tratament rapid, simplu şi eficient, pentru multe afecţiuni cu o răspândire largă.

Toată lumea ştie că făcând zilnic gimnastică putem evita multe boli şi toţi au auzit de gimnastica de recuperare; însă foarte puţini au idee cât de eficient este qigong-ul în acest sens. În multe privinţe qigong-ul seamănă cu mişcările din gimnastică, diferenţa fundamentală fiind activitatea mentală, respectiv concentrarea atenţiei pe diferite aspecte în timpul practicii, pe care qigong-ul pune un accent deosebit, fără de care efectul este diminuat.

De aceea, se poate afirma că qigong-ul este o adevarată artă de a fi şi a ne menţine sănătoşi, o adevărată artă de cultivare a Vieţii.

Există mai mult de 3 000 de varietăţi de qigong şi 5 tradiţionale principale: Taoist, Budist, Confucianist, qigong-ul artelor marţiale şi qigong-ul medical. Qigong este astfel o formă usoară a unui set se discipline înrudite care include Tai Chi Chuan şi artele marţiale chineze Wu Shu.

Qigong-ul medical include exerciţii de respiraţie combinate cu mişcări ale corpului şi meditaţia. Exerciţiile de respiraţie ajută la inducerea stării de meditaţie şi vice versa. În "starea qigong" grijile şi necazurile dispar. Ele sunt înlocuite de imagini pozitive, o încredere sporită şi un suflet mai liniştit. În cele din urmă se ajunge în starea în care nu vor mai exista gânduri deprimante sau griji. Prin meditaţie se ajunge la sentimente pozitive. Acest lucru duce la rândul lui la stimularea circulaţiei sângelui şi a energiei (qi). Daca sunteţi bolnav, în timp, funcţiile corpului vor reveni la normal. Daca nu sunteţi bolnav, starea bună de sănătate va spori şi ea. Oamenii de orice vârstă pot învăţa să practice qigong şi astfel să-şi dezvolte şi menţină energia internă şi sănătatea.

Unii oameni practică qigong pentru a-şi vindeca bolile de care suferă. Alţii încearcă să prevină apariţia acestora. Mulţi doresc să simtă şi să execute mai bine, să atingă nivele superioare de energie şi să încetinească procesul de îmbătrânire. Qigong-ul este mai puţin eficient în cazul bolilor acute sau al urgenţelor medicale. Este însă mult mai eficient în prevenirea bolilor şi tratarea stărilor cronice şi a invalidităţilor. Chinezii au descoperit că qigong-ul este o modalitate eficientă de tratare a abuzului de substanţe şi a obezitaţii. Această artă blândă îmbunătăţeşte transportul oxigenului în celulele corpului, reduce stresul şi îmbunătăţeşte funcţionarea intestinelor. Doctorii chinezi au folosit qigong-ul în spitale şi clinici pentru tratamentul diferitelor boli printre care: alergii, artrite, astm, probleme ale intestinelor, constipaţie, diabet, gastrite, gută, dureri de cap, boli cardiace, hipertensiune, boli cronice ale rinichilor, boli ale ficatului, dureri de şale, boala Meniere, miopie, obezitate, neurastenie, paralizie provocată de răni externe, retinopatie (deteriorarea retinei), reumatism, neuralgie sciatică, insomnie, stress, ulcer şi boli vasculare periferice. Qigong-ul poate trata cu succes multe forme de cancer şi poate reduce sau elimina efectele secundare ale tratamentului cu radiaţii sau ale chimioterapiei. Ajută în tratamentul afaziei (pierderea totală sau temporară a abilităţii de a vorbi), paraliziei cerebrale, sclerozei multiple, bolii Parkinson şi sindromului post congestie cerebrală. Este foarte folositor în tratamentul oricărei dureri cronice şi a tulburărilor cronice ale sistemelor digestiv, respirator, cardiovascular şi nervos.

Qigong-ul vă poate ajuta să luptaţi practic cu orice boală. Cu ajutorul lui se pot vindeca multe dintre cele 50% din bolile pe care medicina occidentală le consideră netratabile. Dacă doriţi să folosiţi qigong-ul pentru tratarea unei boli faceţi acest lucru sub atenta îndrumare a unei persoane avizate.

Pe lângă faptul că ajută la vindecarea bolilor deja instalate, qigong-ul îi ajută pe oameni şi să prevină apariţia bolii. Acest lucru economiseşte bani şi suferinţă. Qigong-ul măreste forţa fizică, îmbunătăţeşte rezistenţa la bolile infecţioase şi la senilitatea prematură. Practicarea qigong-ului reduce considerabil apariţia unei congestii cerebrale şi reglează nivelul zaharurilor (glucidelor) în sângele diabeticilor. Deoarece normalizează nivelul hormonilor sexuali, se poate trata cu mult succes impotenţa şi frigiditatea. Efectele antistres pot îmbunătăţi viaţa sexuală atât cantitativ cât şi calitativ. Practicarea qigong-ului poate grăbi refacerea dupa o operaţie chirurgicală şi după tot felul de accidentări cu până la 50%. Qigong-ul oferă celui care îl practică o modalitate de a atinge o stare relaxată şi armonioasă a echilibrului dinamic. Qigong-ul este o practică terapeutică cu ajutorul căreia se poate aborda practic orice problemă de sănătate. Numeroasele forme al masajului medical chinezesc (Tui Na) derivă în mod direct din qigong.

Cum "funcţionează" qigong-ul?

Practicând qigong devenim mai sensibili şi mai atenţi la ce se întâmplă în interiorul corpului nostru şi la poziţia pe care acesta o ocupă în natură. Acest lucru ne permite să ne sporim rezistenţa la dezechilibrele şi blocajele care ne afectează energia internă personală. Această sensibilitate ajută la integrarea factorilor interni yin-yang în ordinea universală, a cărei parte suntem. Cel ce practică qigong (re)descoperă că nu există o separare între minte şi corp, lucru afirmat în sec. XVII şi de către Descartes. Putem înţelege qi-ul (energia) ca pe forţa ce completează relaţia dintre corp (materie, structură) şi minte (proces, funcţie). Medicina chineză accentuează puternic relaţia dintre om şi natură.

Fitoterapia chineză, acupunctura şi qigong-ul sunt trei părţi ale unei singure entităţi, aşa cum sunt apa, vaporii de apă şi gheaţa. Alături de ştiinţa dietei şi de masaj, ele sunt considerate componente indispensabile ale medicinii tradiţionale chineze. În timp ce acupunctura şi fitoterapia se concentrează în principal asupra vindecării bolii, qigong se concentrează de obicei pe menţinerea unei stări bune de sănătate. În practica qigong, unul din scopurile principale este menţinerea sau refacerea echilibrului şi armoniei minţii şi trupului. Prin qigong, se poate acumula qi care poate fi direcţionat acolo unde există un blocaj. Cel ce practică qigong câştigă mai mult decât o sănătate îmbunătăţită. Acea persoană învaţă o altă cale de a privi şi experimenta unitatea dinamică a vieţii.

Ce face qigong-ul de fapt?

Practicarea qigong-ului scade tensiunea arterială şi nevoia de oxigen a organismului şi creşte funcţionalitatea sistemului endocrin. Senzaţia de seninătate pe care o produce qigong-ul rezultă parţial din creşterea uşoară a temperaturii corpului şi din îmbunătăţirea ratei de absorbţie a oxigenului.

Qigong-ul activeaza qi-ul, îmbunătăţeşte circulaţia sângelui şi echilibrează yin şi yang, susţine funcţionarea sistemului imunitar şi stimulează conductivitatea meridianelor prin care curge energia (qi). Teoria medicală chineză spune că multe boli provin din condiţiile improprii de mediu, cum ar fi: căldura excesivă, frigul, uscăciunea şi umiditatea, dieta incorectă, alimente alterate genetic, germenii patogeni, otrăvirea şi poluarea, traumele şi accidentele. Problemele interne pot apărea ca urmare a excesului sau deficitului de furie, bucurie, compasiune, supărare sau teamă şi atitudini mentale. Există deasemenea şi bolile sufletului care pot cauza probleme serioase. Aceşti factori pot produce un exces sau deficit de energie (qi), o pot bloca, o pot face să devină stagnantă cauzând astfel tot felul de probleme. Atunci când sistemul imunitar funcţionează perfect, suntem centraţi din punct de vedere emoţional în corpul nostru iar energia (qi) şi sângele curg liber. Scopul practicării qigong-ului este obligarea energiei (qi) să curgă cu putere în corpul nostru. Acest lucru ne ajută să rezistăm sau să trecem peste blocaje şi peste dezechilibrele pe care acestea le provoacă. Qigong-ul poate prelungi viaţa, vitalitatea şi bunăstarea prin încetinirea procesului îmbătrânirii.

Nu e nevoie să devii maestru de qigong pentru a te bucura de multe dintre efectele lui vindecătoare. Pentru sănătate, nu trebuie să înveţi decât câteva exerciţii. Cu toate acestea, qigong-ul nu este nici pe departe un medicament care vindecă "pe loc". Pentru a beneficia de pe urma lui, trebuie atinsă o stare de linişte, trebuie eliminate tensiunile, trebuie construite şi dezvoltate o atitudine pozitivă şi o voinţă puternică. Beneficiile pot fi culese în trei feluri. Fie se apelează la un maestru pentru tratament, fie se practică qigong în paralel cu tratamentul maestrului fie se poate învăţa autotratamentul prin practicarea qigong-ului.

Dacă se alege cea de-a treia variantă, rezultatele vor apărea în urma unei practici care cere timp, răbdare, implicare totală, hotărare şi stăruinţă. Această artă înseamnă mai mult decat simplul antrenament fizic. Cere educarea respiraţiei şi a modului de a gândi. În funcţie de implicarea fiecaruia, unii vor progresa mai repede, alţii mai încet şi asta pentru că în practica qigong-ului nu există scurtături dar nici limite.