Qigong, scurt istoric

Qigong-ul (pronunţat ci cung) chinezesc pentru menţinerea sănătăţii este o ramură a medicinii tradiţionale chineze (MTC) şi o parte a moştenirii culturale şi ştiinţifice a poporului chinez. În general, qigong-ul poate fi descris ca o serie de exerciţii care reglează funcţiile organismului şi susţin "energia vitală" a corpului. Astfel, se pot preveni bolile, întreţine sănătatea, întârzia îmbătrânirea şi prelungi viaţa. El este în strânsă legătură cu acupunctura, cu exerciţiile Daoyin, cu gerontologia, cu sporturile, cu gimnastica medicală şi cea de refacere, cu artele marţiale, cu igiena mentală, etc. De aceea qigong-ul este o ştiinţă atotcuprinzătoare cu un rol important în studiul practic şi teoretic.

Prin qigong se exersează qi-ul (energia) din corpul omenesc. Acest qi nu este aerul pe care îl respirăm ci energia vitală a corpului. Practicând qigong se exersează această energie vitală. În trecut energia vitală era considerată forţa care punea in mişcare activităţile vitale din corp sau sursa de energie a vieţii.

Ca ramură a ştiinţelor medicale, qigong-ul nu constă doar in tehnici variate şi unice ci are şi baze teoretice profunde. Tehnicile de exersare sunt variate pentru a putea fi folosite de către persoane cu diferite constituţii corporale, vârste şi boli, mai ales că tehnicile adecvate persoanelor de vârstă mijlocie şi de vârsta a treia sunt considerate o bună practică în lupta împotriva bolilor şi a prelungirii vieţii. Se poate învăţa qigong mai mult sau mai puţin, se poate practica superficial sau profund. Este simplu dar eficient, uşor de învăţat şi practicat, în orice poziţie (în picioare, stând în capul oaselor, întins pe pat sau mergând). Boala poate fi vindecată la pacienţii bolnavi iar sănătatea imbunătăţita la cei sănătoşi. Qigong-ul nu este doar o terapie medicală şi un exerciţiu fizic dar şi un fel de ştiintă şi artă in domeniu medical.

Ca terapie pentru menţinera sănătăţii, qigong-ul are o istorie de mii de ani. Documentele arată că exerciţiile pentru a ajuta qi-ul să circule în mod liber şi să hrănească organele interne datează din timpul dinastiei Shang (sec. 16-11 î.e.n). În cartea "Canonul de Medicină Internă al Împăratului Galben" (Huang Di Nei Jing), veche de mai bine de 2000 de ani se precizeaza: "[...] cei care inţeleg cum funcţionează lumea şi principiile Yin-Yang pot respira energia vitală, işi pot menţine activitatea mentală calmă şi muşchii in armonie" [...]. Dupa cum arată datele istorice, în timpul dinastiei Yao, acum mai bine de 4000 de ani, oamenii practicau deja "dansul" pentru a trata bolile. Într-o carte veche intitulată "Documentele Istorice ale lui Lu" există următoarea descriere: "In perioada Taotang, se acumulase Yin-ul, canalele cu apă erau blocate iar apa nu mai curgea ca de obicei. Oamenii sufereau de depresii, de blocaje şi contracturi ale oaselor şi muschilor. De aceea, ei practicau "dansul" pentru a-şi alina durerile."

În timpul Statelor Combatante (770-220 î.e.n.), tehnica respiraţiei pentru sănătate a fost pentru prima dată propusă în lucrarea "Lanzi" şi dezvoltată în "Zhuangzi". La acea vreme, cunoştinţele despre qigong au fost încrustate pe o placă de jad. Această relicvă culturală, veche de mai bine de 2 000 de ani se păstrează şi în prezent. Pe ea se află 45 de caractere chinezeşti care explică mecanismul qigong-ului. O pictură pe o bucată de mătase aparţinând dinastiei Han de Vest şi dezgropată în 1972, este o adevărată reprezentare în culori a exerciţiilor qigong. Pe ea se pot vedea 10 persoane care imită mişcările animalelor. Aceasta este prin urmare cea mai veche dovadă a unui exerciţiu inspirat din mişcările animalelor. "Canonul de Medicină Internă al Împăratului Galben" este lucrarea considerată drept fundamentul qigong-ului chinezesc pentru menţinerea sănătăţii deoarece aici se discută originea, aplicaţiile, clasificarea şi teoriile acestuia.

Cunoscutul medic antic Hua Tuo se pricepea nu doar la chirurgie, plante medicinale şi acupunctura dar şi la tehnica mişcării pentru menţinerea sănătăţii. Mergand pe urmele înaintaşilor lui, el a dezvoltat "Mişcările celor 5 Animale", care imitau mişcările tigrului, căprioarei, ursului, maimuţei şi păsării, pentru a vindeca boli, pentru a întări picioarele şi pentru a încetini procesul de îmbătrânire. Aceste "mişcări" au fost larg popularizate şi au fost îndrăgite de foarte mulţi oameni. De atunci qigong-ul s-a dezvoltat neîncetat.

Începând cu anii '50 qigong-ul a inceput să fie practicat la scară largă, să fie cercetat şi popularizat şi a obţinut rezultate remarcabile. Au fost înfiinţate Asociaţii de Cercetare în multe provincii şi oraşe, secţii qigong în spitale, departamente de cercetare a acestui fenomen în multe instituţii de cercetare şi sanatorii qigong. În multe din colegiile medicale chineze a început predarea cursurilor de qigong.

Cu toate acestea în timpul Revoluţiei Culturale Chineze (1965-1976), Partidul Comunist şi Gărzile Roşii au interzis practicarea qigong-ului care a revenit timid în actualitate prin 1978. Interesul pentru qigong a cunoscut un real avânt în China anilor '80. Astăzi, mai mult de 70 de milioane de chinezi practică qigong în fiecare zi.

Entuziasmul practicării qigong-ului a cuprins birourile, şcolile, fabricile şi minele. Se practică qigong în parcuri şi grădini. În Beijing există zeci de locuri în parcuri unde se practică qigong. Acest lucru arată că oamenilor le place să practice qigong pentru că simt beneficiile lui, atat din punct de vedere fizic cât şi mental.

Multe persoane care au in jurul varstei de 100 de ani şi care au practicat qigong mult timp, deţin încă o sănătate excelentă, o tensiune arterială constantă, vedere şi auz bune, dorm profund, sunt vivace, au o voce puternică şi un mers sigur. Deasemenea se îmbolnăvesc rareori.

In ultimii 30 de ani cercetările întreprinse de specialiştii chinezi asupra efectelor qigong-ului au arătat că practicarea lui poate mări rezervele de energie ale organismului, poate reduce consumul de energie şi îmbunătăţi metabolismul diferitelor sisteme ale organismului.

Însufleţiţi de poveştile despre vindecările miraculoase ale maeştrilor de qigong mulţi occidentali călătoresc in China pentru a se trata acolo. Din fericire in ultimii ani qigong-ul a pătruns şi in alte ţări devenind o importantă componentă a medicinii sociale şi a autoeducatiei.