Sfaturi pentru practicantul de qigong

Qigong este o cale, nu un scop iar de-a lungul acestei căi există multe indicatoare "rutiere". A simţi energia (Qi), a crede  că o simţi, a învăţa să o direcţionezi cu mişcări fizice sau doar cu mintea, etc, sunt paşi făcuţi pe un drum care nu se sfârşeşte niciodată. Următoarele reguli (sfaturi) sunt menite să pregătească practicantul de qigong pentru o viaţă disciplinată şi nu pentru a-i oferi o răsplată imediată a efortului depus.

Nu fi încăpăţânat în ceea ce priveşte planificarea progresului

Aceasta este una dintre greşelile cele mai frecvente pe care le fac începătorii. Când începem să practicăm qigong, suntem plini de entuziasm şi nerăbdare. Cu toate acestea, uneori nu învăţăm atât de repede pe cât ne-am dori, devenim nerăbdători şi încercăm să forţăm lucrurile. Ne facem un program personal: astăzi vreau să-mi încălzesc Dan Tian-ul, în anume zi doresc să obţin rezultate notabile în timpul Micului Circuit Ceresc, etc. Această cale este greşită. Qigong-ul nu este o sarcină pe care trebuie să o duci la bun sfârşit într-un interval de timp anume. În qigong nu-ţi poţi programa PROGRESUL. Acest lucru nu va face altceva decât să-ţi încetinească dezvoltarea. Totul se va întâmpla la timpul său. Dacă forţezi lucrurile, ele NU se vor întâmpla în mod natural!

Concentrează-ţi atenţia asupra unui singur lucru

Atunci când practici qigong nu fi atent la diferitele fenomene sau senzaţii care apar în corpul tău. Fii conştient de ceea ce se întâmplă dar concentreaza-te asupra a ceea ce faci în acel moment. Dacă îi permiţi minţii sa "plece" acolo unde simţi tu că se întămplă ceva "interesant", energia va urma mintea şi va interacţiona cu tendinţa naturală a corpului de se reechilibra! Nu te aştepta să se întămple nimic şi nu-i permite minţii tale să umble hai-hui în căutarea diverselor fenomene. Mai mult chiar, nu începe să evaluezi sau să judeci fenomenul, întrebându-te, de exemplu, "Dan Tian-ul meu este mai cald astăzi decât ieri?" sau "Unde se află acum energia?". Fii CONŞTIENT de ce se întâmplă, dar nu da atenţie! Când conduci o maşină nu te urmăreşti în timp ce schimbi viteza sau când apeşi pedalele. Pur şi simplu mintea ta se află acolo unde vrei să ajungi iar tu îţi laşi corpul să conducă maşina aproape în mod automat.

Evită gândurile care rămân legate de originea lor

Aceasta este o problemă ce ţine de antrenarea minţii. Fiecare idee este puternic legată de originea ei. Dacă nu reuşeşti să "tai" legătura dintre idei şi sursa lor, mintea nu poate fi cultivată şi nici energia (Qi). Deasemenea vei descoperi deseori că, deşi ai întrerupt fluxul de gânduri răzleţe, în timpul practicii sunt generate noi idei. De exemplu, când descoperi că Dan Tian-ul tău este cald (fierbinte), îţi aduci imediat aminte unde se menţionează acest lucru într-o carte pe care ai citit-o sau cum a descris acest fenomen Maestrul tău şi începi să compari experienţa ta cu acestea. Sau poţi începe să te întrebi care este următorul pas pe care trebuie să-l faci. Toate aceste gânduri te vor îndepărta de pacea şi calmul necesare practicii, mintea ta va fi confuză, împrăştiată iar tu vei obosi repede.

Hsin (Shen) nu trebuie să se lase "furată" de peisaj

Este vorba tot despre cultivarea minţii (Hsin). Când mintea nu se află sub control orice element exterior o poate "îndepărta" de corp. Trebuie  să te educi în aşa fel încât zgomotele, mirosurile, conversaţiile şi alte elemente care distrag atenţia să nu-ţi influenţeze concentrarea. E bine să fii conştient de ceea ce se întâmplă în jurul tău dar mintea ta trebuie să rămână calmă atunci când exersezi.

Reglează-ţi activitatea sexuală

Este indicat să nu ai relaţii sexuale cu cel puţin 24 de ore înainte sau după practicarea qigong-ului. Prin sex se pierde qi iar în acest fel nivelul energiei din partea inferioară a corpului scade sub normal. Practicând qigong în aceste condiţii e ca şi cum ai face exerciţii cu greutăţi imediat după ce ai făcut sex. Mai mult chiar, atunci când energia este deficitară senzaţiile resimţite nu sunt la fel de clare ca de obicei.

Unul dintre scopurile qigong-ului este să dezvolte procesul de transformarea a esenţei (Jing) în energie (qi) şi de folosire a acestei energii pentru hrănirea corpului. Atunci când un bărbat face sex el "cedează" din "stocul" său de qi partenerei lui. Mulţi maeştri de qigong insistă chiar ca practicantul să nu aibă relaţii sexuale cu trei zile înainte şi după ce a practicat. În timpul unei relaţii sexuale femeia primeşte de obicei qi iar bărbatul pierde energie prin ejaculare. E indicat ca femeile să nu practice qigong decât după ce corpul lor a "digerat" qi-ul obţinut de la bărbat.

Să nu-ţi fie nici prea cald dar nici prea rece

Temperatura în camera în care practici nu trebuie să fie nici prea mare nici prea mică. Este indicat să practici într-un mediu cât mai confortabil care să nu-ţi tulbure mintea şi cultivarea.

Fii atent la cele cinci slăbiciuni

Cele cinci slăbiciuni se referă la slăbirea celor cinci organe yin: inima, ficatul, plămânii, rinichii şi splina. Când observi că unul din aceste cinci organe este slăbit practică cu mare grijă şi în mod gradat. Practica qigong este mai mult internă şi în directă legătură cu aceste cinci organe. Dacă nu practici cu mare grijă şi în mod gradat în acest caz, e ca şi cum ai forţa o persoană slăbită să alerge 20 km. Acest lucru nu o va întări ci îi va crea probleme şi mai mari.

Din acelaşi motiv, atunci când ai o problemă de sănătate în interiorul corpului distribuţia şi circulaţia internă a energiei sunt deranjate. Dacă practici qigong în acest caz problema ta se poate agrava sau poţi interfera cu procesul natural de vindecare. Există anumite exerciţii care sunt create pentru a vindeca problemele apărute în interiorul corpului dar pentru a folosi aceste exerciţii ai nevoie de o foarte bună înţelegere a stării energetice din corpul tău.

Nu sta cu faţa spre direcţia din care bate vântul

Nu practica afară atunci când bate vântul şi mai ales nu sta cu faţa spre direcţia din care suflă vântul. Când practici qigong exersezi atât intern cât şi intern şi extern. E normal să transpiri iar pentru că eşti relaxat porii pielii sunt larg deschişi. Dacă îţi expui corpul în acest moment vântului rece, vei răci.

Nu purta haine care să te strângă şi curea

Poartă întotdeauna haine largi în timpul practicii deoarece acest lucru te va ajuta să te simţi confortabil. Nu purta curea. Abdomenul este poate cea mai importantă zonă în practica qigong şi de aceea trebuie să ai grijă să nu limitezi mişcările acestei zone.

Nu consuma prea multe alimente bogate în grăsimi sau dulci

În timpul practicii trebuie să-ţi controlezi şi dieta. Alimentele cu un bogat conţinut în lipide (grăsimi) sau glucide (zaharuri) vor mări cantitatea de Foc din organism şi astfel mintea devine împrăştiată. Consumă mai multe fructe şi legume şi fereşte-te de alcool şi tutun.

Nu-ţi atârna picioarele la marginea patului

Pe vremuri cel mai obişnuit loc pentru practicarea qigong-ului era patul. Pentru că majoritatea paturilor erau înalte, dacă stăteai pe margine picioarele îţi atârnau deasupra podelei. Când practici qigong ambele picioare trebuie să atingă podeaua. Dacă acest lucru nu se întâmplă greutatea corpului va apăsa pe partea inferioară a coapselor şi va reduce circulaţia qi-ului şi a sângelui.

Nu practica cu vezica plină

Mergi la toaletă înainte de a începe să exersezi. Dacă simţi nevoia să faci acest lucru în timpul practicii, opreşte-te şi mergi la toaletă. Altfel concentrarea ta va fi deranjată!

Nu scărpina o mâncărime

Dacă simţi nevoia să te scarpini, de exemplu o insectă care se plimbă pe tine sau care te-a pişcat, nu te alarma şi rămâi calm. Direcţionează qi-ul înapoi în Xia Dantian. Respiră de câteva ori şi conştientizează locul în care te afli. Apoi poţi să te scarpini. Dacă senzaţia de mâncărime este rezultatul redistribuirii qi-ului în corpul tău, fii calm şi nu-ţi concentra mintea în acel loc. Pur şi simplu ignoră senzaţia şi permite fenomenului să se întâmple. Când echilibrul a fost restabilit, mâncărimea va înceta. Dacă te vei scărpina în acel moment, mintea ta va fi deconcentrată iar mâinile vor interfera cu procesul natural de reechilibrare a energiei din corp.

Nu permite să fii deranjat brusc

E bine să eviţi să fii deranjat brusc. Totuşi dacă acest lucru se întâmplă, linişteşte-ţi mintea. Nu trebui să-ţi pierzi stăpânirea de sine cu nici un preţ. Ce s-a întâmplat, s-a întâmplat! Nu mai poţi schimba nimic iar enervându-te nu vei rezolva nimic. Ce trebuie să faci este să împiedici astfel de lucruri să se întâmple în viitor.

Nu te lăsa "furat" de peisajul "intern"

E foarte normal ca în timpul practicii să observi că ceva anume se întâmplă în corpul tău. De exemplu, poate că simţi energia mişcându-se mai clar ca de obicei iar acest lucru îţi exaltă spiritul. Tocmai ai căzut în capcană. Mintea ta şi-a pierdut concentrarea, lucru periculos şi dăunător. Trebuie să înveţi cum să conştientizezi ceea ce se întâmplă în corpul tău fără să-ţi pierzi concentrarea.

Nu purta haine transpirate

Când hainele sunt ude din cauza transpiraţiei nu te vei simţi confortabil în ele iar concentrarea ta va avea de suferit. Schimbă-ţi hainele cu altele uscate şi apoi reia-ţi practica.

Nu practica când îţi este foame sau cu stomacul plin

Nu e indicat să practici când ai stomacul plin sau când îţi este foame. Când ţi-e foame este dificil să te concentrzi iar când ai stomacul plin, practica va afecta digestia.

Rămâi calm în orice condiţii

Se crede că energia corpului este în mod direct afectată de schimbările din starea vremii. De aceea nu este indicat să practici atunci când vremea se schimbă brusc deoarece în acest fel vei interfera cu ajustarea naturală a corpului la noile condiţii de mediu. Deasemenea nu vei putea simţi energia ca de obicei. Trebuie să încerci întotdeauna să rămâi neutru din punct de vedere emoţional atunci când practici qigong; chiar dacă eşti deranjat de un dezastru natural (un cutremur, de exemplu) trebuie să rămâi calm astfel încât energia să fie sub control.

Ascultă doar Adevărul

Trebuie să ai încredere atunci când practici qigong. Nu e bine să asculţi sfaturile celor care nu au experienţă în qigong sau care nu cunosc exact starea în care se află corpul tău. Unele persoane îşi ascultă colegii de practică povestind cum au ajuns ei la un anumit nivel sau cum au vindecat ei o anume problemă de sănătate şi încearcă apoi orbeşte să folosească aceeaşi metodă. Trebuie să înţelegi că fiecare persoană are un corp diferit de al celorlalţi, sănătatea fiecăruia este puţin diferită de a celorlalţi şi că fiecare învaţă în mod diferit. Când va sosi momentul să înveţi ceva nou, vei înţelege ce-ţi trebuie. Ia-o încetişor şi ai întotdeauna încredere în practica ta!

Nu te apleca şi nu adormi

Nu e indicat să practici atunci când îţi este somn. E periculos să foloseşti o minte obosită pentru a direcţiona energie. Deasemenea când eşti somnoros corpul tău va tinde să se încline sau chiar să cadă iar o poziţie greşită va împiedica circulaţia energiei. Când îţi e somn este bine să te odihneşti iar abia apoi să-ţi reiei practica!

Nu medita atunci când eşti nervos sau surescitat

Nu e bine să meditezi când eşti prea tulburat din cauza unei emoţii puternice (furie, fericire, etc.). deoarece în acest caz mintea nu mai este concentrată iar meditaţia îţi poate face mai mult rău decât bine.

Nu scuipa

E normal să produci multă salivă în timpul practicii. Aceasta trebuie înghiţită pentru a umezi interiorul gâtului. Nu scuipa saliva pentru că ar fi o mare pierdere iar acest lucru îţi va deranja şi concentrarea!

Nu te îndoi de succes şi nu deveni leneş

Când începi să practici pentru prima dată qigong trebuie să ai încredere în ceea ce faci şi să nu începi să te îndoieşti de validitatea lui sau să te întrebi dacă exersezi corect. Dacă vei începe să te îndoieşi chiar de la început, vei deveni leneş şi vei începe să te întrebi dacă vrei cu adevărat să mai continui. În acest caz nu vei obţine nici un succes iar practica ta nu va dura pre mult!

Nu căuta succesul rapid

Practica qigong durează mult în timp iar progresul este lent. Trebuie să ai răbdare, o voinţă puternică şi încredere pentru a-ţi atinge scopul! Lipsa grabei şi naturaleţea sunt cele mai importante reguli!